Erdinç Utku

Picture of admin

admin

[ 06|82|2064 ]

1966 yılında Tokat’ta doğan Erdinç Utku’nun ilk mizah yazıları 1985 yılında FIRT mizah dergisinde yayınlanmaya başladı. Yazar, ilk mizah denemelerini mezunu olduğu Ankara Maliye Okulu’nda yaptı. Televizyonlara skeçler de yazan Utku birçok mizah dergisi ve gazeteye yazdı: Gümgüm(1986), Bulvar(1987-88), Gırgır (1990-91), Cumhuriyet (1994’ten bu yana), Komik Solak(2000).

Erdinç Utku, Cumhuriyet Gazetesinde Deniz Som’un “Vaziyet” köşesinde “Yüksek Yerilim Hattı” adında bir köşede yazdı. Gündeme ve genellikle de siyasilere dokunduran aforizmalar yazar. (2009 Mayıs ayından bu yana Vaziyet’te yazmıyor) Utku”Yüksek Yerilim Hattı” adlı köşesini 2010 yilindan beri Cumhuriyet Gazetesinin Cumertesi ekinde sürdürüyor. Cumhuriyet döneminin genç mizah yazarlarındandır. Ayrıca dorduncukuvvetmedya.com sitesinde de medya eleştirileri yazıyor. Belçika’da yaşamını sürdürüyor. Oradan Cumhuriyet Gazetesine pazar yazıları da yazıyor.

Son olarak 8 yaşındaki kızı ile yazdığı “Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” oyunu Belçika’da Binfikir Oyuncuları tarafından sahnelendi. Hatta Brüksel gösterilerinden birinde Erol Günaydın da Onur Konuğu oldu. Oyunun öyküsü Efsanevi Gırgır’ın kapak çizeri Gürcan Gürsel tarafından Türkçe-Flamanca ve Türkçe-Fransızca olarak iki ayrı çizgi roman haline getirildi ve Belçika’da yayınlandı.

1998 yılında mezunu olduğu ODTÜ Gülmece Topluluğu’nun kuruluşuna öncülük etti. 1990 yılında kibrit armağanlı olarak “Her şeyi devletten bekleme kendi kitabını kendin yak” sloganıyla satılan “zapteDİLemez ki” adlı ilk kitabını yayınladı. 1998 yılında ise Avrupalı Türklerin dünyasına mizahi bir pencere açmayı denediği “Akıntıya Yürek Çekmek” adlı kitabı yayınlandı.

erdincutku_2

Yazarın ikinci kitabının adı muhteşem; AKINTIYA YÜREK ÇEKMEK[1]

Akıntıya Yürek Çekmek

Cumhuriyet’teki “yazıcılık”ları ilgiyle okunan Erdinç Utku, Türkiye-yoğun esprileri yanında, Avrupalı-Türklerin dünyasına bir pencere aralıyor bu kitabında. Adriyatik’ten Çin seddine kadar tüm Türklerin okuyabileceği “Akıntıya Yürek Çekmek” adlı ikinci yapıtında yazar, Neo-naziler, iki yüzlü Türk ve Avrupalı politikacılar, Avrupalı-Türkler v.b. bir çok kesime dokunmadan edemiyor. Üstelik kitaptaki “esprilerde bir numara yok” deme imkânınız da kalmadı. Çünkü esprilerin çoğu sıra numaralı!

Yazarın üçüncü kitabı: Amerikanca Hayatımıza Türkçe Altyazılar[2]

Amerikanca Hayatımıza Türkçe Altyazılar

Cumhuriyet Gazetesi’nde Deniz Som’un Vaziyet köşesindeki Yüksek Yerilim Hattı adlı köşeciğinde “yazıcık”ları ilgiyle okunan Cumhuriyet dönemi mizahımızın genç temsilcilerinden Erdinç Utku, geniş bir alana yayılmış değişik konuları ve birçok kesimi keskin gözlemleriyle ele aldığı bu üçüncü kitabında “Amerikanca Hayatımıza Türkçe Altyazılar”la ışıldak tutuyor. Utku çok bilinmeyenli yaşamlarımızı, küçük küçük ama çok düşündürücü ve çarpıcı mizah satırlarına konu ediyor. Evet, hayat serüvenlerinden imbikten geçercesine damıtılmış damlalar bunlar. Şimşek egibi çakıp bir anda karanlığı aydınlatıyorlar.

Hakkında Yazılanlardan Kısa Bir Seçki

erdinc_utku_160Erdinç Utku bu yolların kaldırım taşlarını döşeyenlerden… Deniz Som’un ‘Vaziyet’ köşesinde “Yüksek Yerilim Hattı”nda seçme sözler yazdığından beri tiryakiliğe dönüşen bir alışkanlıkla Erdinç Utku’yu izliyorum; her tümce birkaç saniyelik bir zeka şimşeği çaktırıyor… İlhan Selçuk, Pencere, Cumhuriyet Gazetesi, 17 Ocak 2003

Evet, hayat serüvenlerinden imbikten geçercesine damıtılmış damlalar bunlar. Şimşek gibi çakıp bir anda karanlığı aydınlatıyorlar. Haluk Şahin, Radikal Gazetesi, 11 Temmuz 1998

Zeka arayanlara Avrupa’daki üç milyondan fazla Türk’le ilgili gözlem ve özlemlerini mizahla yoğurarak aktaran Erdinç Utku’nun kitabından seçmeler… Zeynep Göğüş, Sabah Gazetesi, 10 Haziran 1998

Dış bağlantılar

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Erdinç_Utku