2012 Yılı Vergi Düzenlemeleri
2012 yılı programında vergi ve muhasebe ile ilgili özet malumatlar 13.10.2011 gün ve 28083 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre, yeni “muhtelif vergi yasaları” ile 2012 yılında aşağıdaki düzenlemeler yapılmaktadır.
1- Gelir Vergisi Yasası üzerine yapılan çalışmalar:
Aralık sonu itibariyle tamamlanması planlanan 193 sayılı gelir vergisi yasasında daha çok kısaltma ve özetlemeler yapılarak mevzuat sadeleştirilmeye çalışılmaktadır. Etkili bir vergi sistemi oluşturulmasına yönelik olarak serbest piyasa ekonomisine uyumlu istihdamı ve yatırımları teşvik edici ve vergiye uyumu arttırıcı düzenlemeler yapılmaktadır.
Bu arada kayıt dışı ekonominin azaltılmasına yönelik olarak gelir vergisi yasası içerisinde bazı ayrıntılı düzenlemelere gidilmektedir.
2- Temel yasa VUK ile ilgili düzenlemeler:
a) Üç kat kesilen vergi ziyaı cezaları uzlaşma kapsamına alınmaktadır.
b) Mevcut yasada vergi ziyaı cezası bir veya üç kat olarak uygulanmakta iken şimdi bunlar taslak metinde iki ayrı ceza olarak bölümlenmiştir. Vergi kaybına ceza, kayba uğratılan verginin bir katı, bir de ayrıca kaçakçılık ismi ile yeni bir ceza türü oluşturulmaktadır.
c) Özel usulsüzlük cezaları sadeleştirilmektedir. Halen uygulanmakta olan iki farklı usulsüzlük cezası tek ceza adı altında toplanarak tek usulsüzlük cezası kesilecektir. Diğer yandan bazı fiiller ise cezayı gerektirse bile usulsüzlük cezası olmaktan çıkarılmaktadır.
d) Tekerrüre ilişkin bazı düzenlemeler yapılmaktadır. Tekerrür fiili ile ilgili önemli bir düzenleme yapılarak tekerrürde cezaya sınırlama getirilmektedir. Buna göre, tekerrürde ölçüsüz bir şekilde ceza kesilmesinin önüne geçilmektedir.
e) İştirak yardım ve teşvik fiilleri ile ilgili cezalar TCK’nuna göre cezalandırılmakta iken bu fiillere ilişkin cezalar yeniden vergi usul kanuna dahil edilmektedir. Önceden bu fiillere ilişkin cezalar TCK’ya göre cezalandırılmakta idi.
f) Pişmanlık müessesesi yeniden ıslah ediliyor. Bütün vergi beyannameleri pişmanlık hükümlerinden yani VUK 371. madde hükümlerinden faydalandırılacaktır. Örneğin, eskiden emlak vergisi, damga vergisi, tapu harçları bildirimleri VUK 371. md kapsamında kabul edilmekte idi.
g) Uzlaşmanın kapsamı genişletiliyor. Örneğin, daha önce sahte fatura kullanma veya düzenleme fiilleri dolayısıyla üç kat kesilen vergi ziyaı cezaları bu defa uzlaşma kapsamına alınarak ceza hukukuna göre yargılama ayrıca sürerken bu defa vergi hukuku ile ilgili olarak da uzlaşma hükümlerinden faydalanması mümkün hale getirilmektedir.
h) Takdir komisyonlarının görev ve fonksiyonları rehabilite ediliyor. Takdir komisyonlarının hantal çalışma şekli terk edilerek daha verimli ve güncel olayları takdir eder hale getirilmektedir. Matrah takdiri için diğer başka özel komisyonlardan da yardım alınabilecek. Örneğin, değerlemeye ilişkin piyasalarda SPK’nın listesinde değerleme işlemleri takdir komisyonlarını çok daha iyi bilen sertifikalı personelden değerleme için yararlanılacak. Yeni düzenleme ile bir mükellefin talep etmesi halinde kaybolan veya değerini yitiren malların takdiri ve tespiti için takdir komisyonları yerine özel değerleme kuruluşlarına başvurma olanağı getirilmektedir.
i) 6183 sayılı kanunun normal 35 ve mük. 35 madde hükümlerindeki “sorumluluk” konusunda eski uygulama terk edilerek yani kusursuz sorumluluk ilkesinden vazgeçilip şirket yöneticilerinin kusurlu olmaları durumunda ancak amme borcunun ödenmemesinden sorumlu olmaları uygulamasına geçiliyor. Eğer, Limited şirket müdürleri görevlerinde bir ihmal veya kusur mevcut ise bu durumda ancak sorumlu tutulabilecekler.
j) Maliyeden olan mükellef alacaklarına pozitif faiz uygulanacak. Eğer, fazla veya yersiz ödenen bir vergi dolayısıyla mükellefin vergi dairesinden alacağı var ise, maliyenin bunu mükellefe yeniden faizi ile beraber geri ödemesi öngörülüyor. Bu da, esasında son derece olumlu bir düzenleme.
k) Vergi usul kanunun değerlemeye ilişkin hükümlerinde uluslar arası muhasebe standartlarına paralel bir düzenleme getirilerek; günlük amortisman ayrılması uygulamasına geçiliyor.
l) Kanuni defter ve belge düzenindeki değişiklikler: mükelleflerin tutacağı defterler artık y eni TTK’ya göre düzenlenecek. Bilindiği gibi, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yeni TTK’ya göre günlük hayatımızda pek çok şey etkilenecek. Bu çerçevede vergi yasaları ile yeni TTK ve VUK paralel düzenlemeler getirmektedir. Muhasebe standartları kurulunun öngördüğü şekilde uluslar arası muhasebe standartlarına uygun tek bir mali tablo çıkarılması öngörülmektedir. Taslak vergi usul kanununda bu konuda bir husus öngörülmektedir. Buna göre, ticari kardan mali kara geçmek için bir tane tablo düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun ismi şuanda “özel matrah bildirimi” olarak adlandırılmıştır. Geçmiş yıllarda böyle bir form ticari kardan mali kara geçiş formu adı altında idi. Böylece, özel matrah bildirimi formu ile tek bir form ile ticaret yeni TTK ile vergi beyannameleri uygun hale getirilmiş olacak.
m) Gerek VUK ve gerekse KDV, ÖTV, 6183 sayılı yasa üzerinde yapılan düzeltmeler ile kanun hükümlerinde yapılan sadeleştirmeler ile daha açık ve daha sade bir kanun hazırlanmaya çalışılmaktadır.
Bu konuda başta Vergi Konseyi olmak üzere emeği geçen bütün ilgililere teşekkür ediyoruz.
Kaynak: www.mustafaalpaslan.com