Vergi Suçlarında Asliye Ceza Mahkemesi Kararlarının İstinaf ve İtiraz Başvurusu
Yazan: Dr. Mustafa ALPASLAN – SMMM
Asliye Ceza Mahkemelerinin davayı sonuçlandırmayan bazı ara kararlarına karşı itiraz yoluna başvurmak mümkündür. Örneğin; tutuklama kararı, tutukluluğun devamı kararı gibi kararlara karşı itiraz başvurusu yapmak olanaklıdır.
Asliye Ceza Mahkemesinin vergi suçlarıyla ilgili veya vergi kaçakçılığı suçları konusunda görevli mahkeme olarak karar vermektedirler. (VUK mad. 359) Sahte fatura kullanımı ve düzenlenmesiyle ilgili konularda da Asliye Ceza Mahkemeleri yetkilidir. Bu mahkemelerin vereceği kararlar istinaf yoluyla Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde 7 gün içerisinde istinaf edilmektedir. Bölge adliye mahkemelerinin kurulmasıyla beraber sahte fatura kullanma ve düzenlemeyle ilgili suçlarla ilgili kararlar çok ivedi bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Bu nedenle bölge adliye mahkemesi kararları son derece önem taşımaktadır.
Bilindiği gibi, asliye ceza Mahkemeleri 10 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren dava ve işlere Asliye ceza Mahkemesi bakmakla görevlidir. (5235 sayılı Yasa md. 12) 10 yıldan fazla hapis cezası gerektiren dava ve işlere de ağır Ceza Mahkemesi bakmakla görevlidir.
Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği kararlar istinaf yoluna gidilmektedir. İstinaf ceza hukuku sistemine yeni giren bir kanun yoludur. Asliye Ceza Mahkemesinin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı haricindeki tüm hükümlerine karşı da istinaf yoluna başvurmak olanaklıdır.
Asliye Ceza Mahkemesi kararlarına karşı istinaf ve itiraz kanun yollarına müracaat süresi kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gündür. Eğer karar sanığın yokluğunda verilmiş ise bu süre tebliğ tarihinden itibaren çalışmaya başlar.
İstinaf ve itiraz başvurusu kararı veren mahkemeye verilecek dilekçe veya zapta geçirilmek koşulu ile zabıt katibine beyanda bulunmak suretiyle yapılabilir. Beyanda bulunulması durumunda tutanakla tespit edilen beyanı ve imzayı mahkeme başkanı veya hakim onayladıktan sonra başvuru yapılmış sayılır.
Asliye ceza mahkemesi hakimi tarafından verilen kararlara yapılacak itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesine aittir.
Asliye ceza mahkemesi tarafından verilen HAG bırakılması kararlarına karşı da itiraz kanunu yoluna başvurmak olanaklıdır. İtiraz müddeti kararın öğrenilmesi veya tebliğinden itibaren 7 gündür.
Ceza davası yargılaması neticesinde verilen aşağıdaki kararlarla ilgili istinaf yoluna gidilemez, bu kararlar kesin hüküm niteliğindedir.
– 3.000 TL ve bu miktarın altındaki adli para cezasına ilişkin hükmüler aleyhine istinaf başvurusu yapılamaz.
– Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlar nedeniyle verilen “beraat kararları” kesindir. Bu kararlar aleyhine istinaf başvurusu yapılmaz. (CMK md. 272/3-b)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
Tarih: 11.10.2017