Yüksel GÖRMEZ

Dr. Yüksel Görmez

Merkez Bankası Kıdemli Ekonomisti

1967 yılında Anamur’un Kaledran köyünde doğdu.

Yakacık İlkokulu, Antalya-Aksu Öğretmen Lisesi, İzmir Maliye Meslek Lisesi’ni 1983 yılında bitirdikten sonra lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü’nde tamamladı.

1989 yılında Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğünde çalışırken, İngiltere’nin Exeter Üniversitesinde yüksek lisans ve Londra City Üniversitesinde de doktorasını tamamladı. Bu sürede Finlandiya Merkez Bankasında ve Dünya Altın Konseyinde iki proje tamamladı. Araştırma Genel Müdürlüğünde çalışırken, Sosyal Güvelik Reformu sürecine destek vermek üzere Çalışma Bakanlığında geçici görev üstlendi.

2010 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’ya Merkez Bankası Temsilcisi olarak atandı. 2012 yılı Aralık ayından itibaren iki yıl boyunca Çin’in başkenti Pekin’de Ekonomi Müşavirliği görevini tamamladıktan sonra halen çalışmalarını sürdürdüğü T.C. Merkez Bankasındaki görevine geri döndü.

Asya`daki birikimlerini “Çin – Gittim Gördüm Yazdım” ve “Japonya – Gittim Gördüm Yazdım” isimli iki ayrı kitapta yayımladı.

Halen Merkez Bankacılığı ile ilgili konularda akademik çalışmalarına devam etmekte ve uluslararası platformlarda düşüncelerini paylaşmayı sürdürmektedir.

GÖRMEZ, evlidir ve bir oğul babasıdır.

Eserleri

ÇİN: Bir milyar üç yüz milyon insan: Dünya nüfusunun beşte biri. Avrupa’dan büyük bir kara parçası: Ülke değil kıta gibicesine. Otuz yıldan fazla yüzde on büyüme ve hala devam eden yüksek kalkınma hızı. Günde tek tas pirinç tüketmekten kapıda bekleyen iki Ferrari zenginliğine. Tek çocuk gibi çılgın sosyal politikalar. Dünyanın en zengini Doğu’dan en yoksulu Batı’ya gelir uçurumları. Her beş günde bir gökdelenin yükseldiği çılgın kentleşme. İnsanlık tarihinin en hızlı ve kapsamlı altyapı yatırımları. Dünya en’lerini alt üst eden kitlelerin kütlesi: Dünyanın fabrikasından, en büyük satıcıya, en büyük alıcıya ve en büyük tüketiciye hızla giden yol. İnsanlık tarihinin gördüğü en korkunç çevre sorunları. Çin karakterli sosyalizm deneyi ve piyasaları ekonomilerinin geleceği. Ve daha fazlası… Sadece Çin’i değil küresel dünyanın geleceğine de anlamayı kolaylaştırmak için yazılmış bir kitap. Konuya yıllarını vermiş bir uzman gözüyle…(Tanıtım Bülteninden)

JAPONYA: 1850: Amerikan donanması zoruyla dışa açılma. 250 yıllık endüstri devrimi sürecini elli yılda tamamlama. Sıradan bir ülkeden süper emperyalist güce dönüşme. İki atom bombası ile teslim olma ve çöküntü. Meclis bahçesinde patates yetiştirecek kadar fakirleşme. Küllerinden doğma ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi makamına yükseliş. Onca zenginliğe rağmen otuz beş metre kare evler. İnanılmaz bir yaşlanma sorunu ve post-modern kalkınmışlık problemleri: İntiharlar. Ölene kadar çalışma mottosu ve izin kullanımı ve emekliliğin reddi. İnanılmaz yüksek geri dönüşüm ve çöp kutusunun olmadığı çöpsüz şehirler. Almanlara rahmet okutan sinir bozucu mükemmellik ve dakiklik. Ahlak ötesi ahlak ve toplum için feda edilen bireyin toplumsal kalitesi. Uzayda yaşamaya en hazır toplum. Ve daha ötesi… Sadece Japonya’yı değil, Asya’yı ve yeni küresel dünyayı anlamaya yardımcı olmak üzere yazılmış bir kitap. Konuya yıllarını vermiş bir uzman gözüyle…
(Tanıtım Bülteninden)

ggycin
ggyjpnya