PLAKET TÖRENİ

plakethaber

 

plakethaber

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Birinci TBMM binasının hemen bitişiğinde bulunan okul, 22 Eylül Cumartesi günü, duygu yüklü bir törene ev sahipliği yapacak. Şimdilerde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin kullandığı binaya, 1955-1997 yılları arasında burada eğitim veren Maliye Okulu’nun anı plaketi çakılacak. İlk mezunlar, okulun emektar öğretmenleri, Maliye Okulu’nu anlatacak, hatıralarını paylaşacak.

Törene, Maliye Okulu’nun 80’li yaşlarına yaklaşan ilk mezunlarının yanı sıra Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca da katılacak.

22 Eylül 2018 Cumartesi günü Maliye Okulu Mezunları Derneği tarafından organize edilen etkinlik Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda halk açık bir şekilde saat 11.00’da geç kahvaltı ile başlayacak.

Maliye Okulu’nun tarihi

Amacı ilk maliye memurlarının mesleki bilgi ve eğitim kalitesini yükseltmek olan İlk Maliye Mektebi, 1909 yılında İstanbul, Beyazıt’ta kurs olarak açıldı. 1915’te kapandıktan sonra 1924 yılında Ankara’da yeniden açılan Maliye Mektebi, 1943’te lise muadili olarak Maliye Okulu adını aldı. 1950’de bir kez daha kapansa da 1955’te 40 yıldan fazla hizmet vereceği binasıyla yeni bir başlangıç yaptı. Bu binadaki eğitim, Ankara Maliye Meslek Lisesi adı altında 1997 yılına kadar kesintisiz devam etti.

İkinci Maliye Meslek Lisesi 1977’de İzmir’de, üçüncüsü de 1978’de İstanbul’da açıldı. Ancak 1988’de İstanbul, 1997’de Ankara, 2002’de İzmir okulları bir daha açılmamak üzere kapandı.

Türkiye’nin en ücra köşelerinden başvuran binlerce öğrenci arasından yazılı sınav ve mülakatla seçilen başarılı gençler, bu okullarda 3 yıl boyunca parasız yatılı olarak eğitim aldı. Maliye Okulları, 20.yüzyıl’a yayılan tarihinde Maliye teşkilatı için binlerce nitelikli memur ve bürokrat yetiştirdi. Okul mezunları arasında Nida Tüfekçi, Kamer Genç ve Şerif Ercan başta olmak üzere tanınmış sanatçı ve siyasetçiler ile sporcular ve farklı alanlarda çok sayıda bilim insanı da var.

Mezunlar, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep ve Mersin’de örgütlü dernekleri aracılığıyla Maliye Okulu adını çeşitli etkinliklerle yaşatıyor. Maliye Okulu Spor Kulübü, voleybolda kazandığı başarılarla okul ruhunu fileye taşıyor.

Maliye Okullular, destekleriyle Anadolu okullarına kütüphaneler kazandırıyor.

İKİNCİ HABER ankaradanhaber.com SİTESİNDEN


plakethaber 2

 

Milat Gazetesinden Neşat Gündoğdu’nun haberine göre;  Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Birinci TBMM binasının hemen bitişiğinde bulunan okul, 22 Eylül Cumartesi günü, duygu yüklü bir törene ev sahipliği yapacak. Şimdilerde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin kullandığı binaya, 1955-1997 yılları arasında burada eğitim veren Maliye Okulu’nun anı plaketi çakılacak. İlk mezunlar, okulun emektar öğretmenleri, Maliye Okulu’nu anlatacak, hatıralarını paylaşacak. Törene, Maliye Okulu’nun 80’li yaşlarına yaklaşan ilk mezunlarının yanı sıra Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca da katılacak. 22 Eylül 2018 Cumartesi günü Maliye Okulu Mezunları Derneği tarafından organize edilen etkinlik Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda halk açık bir şekilde saat 11.00’da geç kahvaltı ile başlayacak.

Maliye Okulu’nun tarihi

Amacı ilk maliye memurlarının mesleki bilgi ve eğitim kalitesini yükseltmek olan İlk Maliye Mektebi, 1909 yılında İstanbul, Beyazıt’ta kurs olarak açıldı. 1915’te kapandıktan sonra 1924 yılında Ankara’da yeniden açılan Maliye Mektebi, 1943’te lise muadili olarak Maliye Okulu adını aldı. 1950’de bir kez daha kapansa da 1955’te 40 yıldan fazla hizmet vereceği binasıyla yeni bir başlangıç yaptı. Bu binadaki eğitim, Ankara Maliye Meslek Lisesi adı altında 1997 yılına kadar kesintisiz devam etti. İkinci Maliye Meslek Lisesi 1977’de İzmir’de, üçüncüsü de 1978’de İstanbul’da açıldı. Ancak 1988’de İstanbul, 1997’de Ankara, 2002’de İzmir okulları bir daha açılmamak üzere kapandı. Türkiye’nin en ücra köşelerinden başvuran binlerce öğrenci arasından yazılı sınav ve mülakatla seçilen başarılı gençler, bu okullarda 3 yıl boyunca parasız yatılı olarak eğitim aldı. Maliye Okulları, 20.yüzyıl’a yayılan tarihinde Maliye teşkilatı için binlerce nitelikli memur ve bürokrat yetiştirdi. Okul mezunları arasında Nida Tüfekçi, Kamer Genç ve Şerif Ercan başta olmak üzere tanınmış sanatçı ve siyasetçiler ile sporcular ve farklı alanlarda çok sayıda bilim insanı da var. Mezunlar, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep ve Mersin’de örgütlü dernekleri aracılığıyla Maliye Okulu adını çeşitli etkinliklerle yaşatıyor. Maliye Okulu Spor Kulübü, voleybolda kazandığı başarılarla okul ruhunu fileye taşıyor. Maliye Okullular, destekleriyle Anadolu okullarına kütüphaneler kazandırıyor.