
Murat BUDAK
Bizden biri. Aynı karavanayı paylaştığımız mezunlarımızdan. Şimdi Amasya Vergi Dairesi Müdürlüğünde görev yapıyor. Ama yalnızca vergi düşünmek yetmiyor ona, zihninde çevre korumaya dair düşünceler de oluşmuş;
hatta katı ve sıvı maddelerin karışımından, farklı demlenme sürecinden geçtikten sonra reaksiyonunu tamamlamış bir kimyasal sıvı hava filitre sistemi geliştirmiş. Teknik olarak nokarbon olarak anılıyor.
Murat BUDAK. Maliye Okulu 1990 mezunu.
Dün Derneğimizin e-posta kutusuna bir iletisi geldi. Sn. Budak diyor ki;
{xtypo_quote}Okulumuzdan bir mucit çıkmadı demeyelim. İçimde kalan mühendislik ruhunu öldürmedim ve Dünyanın en ekonomik ve çevre dostu ürünü Nokarbon’u (sıvı hava filtresi) geliştirdim. Bu sayede araç emisyon değerlerinde %50 ve üzeri düşüş sağlayarak çocuklarımıza daha temiz bir gelecek bırakmak için çalışıyorum, tabii bir gün tuhaf bir trafik kazasına falan maruz kalmaz isem…”{/xtypo_quote}
Üstelik buluşuyla Amasya Ticaret ve Sanayi Odasının katkısı ile Amasya Üniversitesi tarafından düzenlenen “Süper Bir Fikrim Var” yarışmasının “Amasya Halkı Kendi Aralarında Yarışıyor” bölümünde “Nokarbon” projesiyle birincilik ödülü de kazanmış. Ancak, iletisinin son bölümündeki “bir gün tuhaf bir kazaya maruz kalmak” düşüncesi çok kaygı verici. Anlaşılan o ki, projesi bazı kesimlerin tekerine çomak sokuyor. Dileriz düşündükleri kuruntu düzeyinde kalsın.
![]() |
![]() |
Fotoğrafları büyütmek için tıklayınız |
Sn Budak’a projeniz nerelerde ve ne amaçla kullanılıyor diye sorduk, başladı anlatmaya, biz de şaşırdık:
NoKarbon, araç motorlarının silindirlerine gelen hava yakıt karışımının, bu sistemin kendi bünyesinde iyonize ederek verdiği hava ile birleşip yüksek oranda yanmasını ve parçalanmasını sağlayan sıvı hava filtresi yakıt destek sistemi. Böylece silindir içerisindeki yanmadan kaybedilen yakıtın neredeyse tamamının yanması sağlanıyor. Dolayısıyla bu sistem motorlu araçlarda kullanılıyor. Bu sistemin kullanıldığı motorlarda emisyon değerleri ve zehir salınımı olan egzoz karbonmonoksit artığı % 50-90 civarında değişerek çevre korumaya yardımcı oluyor. Motorlardaki etkisini ise şöyle sıralayayım; yakıtta %6 – %30 arası tasarruf garanti, motor ömrü en üst düzeye kadar uzuyor, motor gücü %5 – %20 oranlara kadar artıyor, motor daha az gürültülü çalışıyor, egzoz ve katalizatör ömrü artıyor.
Projesine patent alıp almadığını da sorduk. “Başvurdum tabii, fakat diğer başvurduğum üniversiteler gibi projemi çalmaya çalıştılar, ben de vazgeçtim.” dedi. Böyle hem çevreye, hem geleceğe, hem araca ve hem de cebe yararlı böyle bir projeye destek olunacağı yerde inanılmaz köstek olunmuş anlaşılan. Bazı firmalar da mühendis olmadığı için başvurusunu kabul etmemiş! Sanki bütün mucitler mühendismiş gibi.
Maliye Okulunda vergi, gümrük, bütçe, ekonomi, hukuk öğren, enerjini bunların yanı sıra çevre korumaya da harca. Yürekten kutluyoruz sizi Murat BUDAK. Gurur ve kıvanç kaynağımız oldunuz. Umarız Sn Budak’ın projesi öngörü sahibi bir girişimci ya da otomobil üreticileri tarafından fark edilir.